Це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду. Більш того – прийом їжі для багатьох з нас досить приємне заняття. З’їсти що-небудь смачненьке, це те саме маленьке свято, яке кожен з нас може влаштувати собі, і не останнє місце в цьому займає кухарське мистецтво.
Співробітники бібліотеки підготували книжкову виставку «Міжнародний день кухаря і кулінара». Представлена література висвітлює те найкраще, що надбано у галузі кулінарного мистецтва, наведена рецептура і технології приготування багатьох страв, кулінарних виробів, напоїв, придуманих і розроблених як майстрами-поварами, так і господинями, які щодня дарують радість трапези своїй сім’ї.
Професійне свято кулінарів і кухарів порівняно молода подія. Міжнародний день кухарів був заснований лише в 2004-му році. Приготування їжі це унікальний процес – скаже будь який кухар. Рецепт є лише якоюсь загальною картою приготування страви. Смак, вірніше баланс смаків, тонкощі і момент, в який необхідно виробляти ті чи інші дії з продуктами і приправами – це ціла симфонія. Професійний кухар, як диригент, успіх якого залежить не тільки від його знань і досвіду, але і від особливого таланту і чуття. Не багато можуть похвалитися цими необхідними якостями, проте багатьом з нас доводилося готувати самостійно і бачити різницю між роботою фахівця.
Вашими помічниками на професійній та домашній кухні стануть книги:
- Коктейли: справочник для бармена / Р. Стиббен, Ф. Корсар. – 4-е изд. – Ростов-на-Дону : Феникс, 2001. – 191 с.
- Кулінарне мистецтво України : історія, події, особистості : до 15-річчя Асоц. кулінарів України / упоряд. Пересічний М. І., Губерніков І. І.– Київ, 2013. – 256 с.
- Левшина Л. Д. Лучшие рецепты современной кухни народов мира / Л. Д. Левшина, Л. А. Тетерядченко, А. В. Мячиков. – Харьков, 2012. – 201 с.
- Меню для столовых и кулинарий от звездных шеф-поваров / сост. Е. Ю. Аносова. – Москва : Медиа группа “Ресторан. ведомости”, 2017. – 96 с.
- Поплавський М. М. Знамениті страви народів України / М. М. Поплавський, І. А. Фельдман, М. І. Пересічний. – Київ : Видавець Ігор Губерніков , 2016. – 192 с.
- Ростовський В. С. Кухні народів світу : підручник / В. С. Ростовський. – Київ : Кондор, 2016. – 502 с.
- Технологія виробництва хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів : навч. посіб. / О. В. Новікова. – Київ : Вид-во Ліра-К, 2016. – 540 с. З цікавими рецептами та новими ідеями можна ознайомитись у журналі «Рестораторъ».
Шановні користувачі, якщо хочете навчитися смачно готувати або довершити свої кулінарні здібності, ця виставка – для вас! На виставці представлено документи із фондів Наукової бібліотеки КНУКіМ. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронним каталогом.