Книжкова кухня

Дата: 14.02.2018 | Рубрика: Новини

Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам.

Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали «проводи зими» та початок весни і весняного землеробства. Про традиції святкування масляного тижня можна дізнатися з таких видань:

Артюх Л. Ф. Українська народна кулінарія: (іст.-етнограф. дослідж.) / Акад. наук Укр. РСР, Ін-т мистецтвознавсва, фольклору та етнографії ім. М. Т. Рильського. – Київ : Наук. думка, 1977. – 156 с.

Скуратівський В. Т. Дідух: свята українського народу. – Київ : Освіта, 1995. – 271 с.: іл.

Скуратівський В. Т. Місяцелік: український народний календар. – Київ : Мистецтво, 1993. – 207: іл.

Українські традиції / упоряд. О. В. Ковалевський. – Харків : Фоліо, 2003. – 572 с. – (Перлини української культури).

Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Тому напередодні свята важливо запастися кількома неординарними і звичайно смачними рецептами, для того щоб здивувати та порадувати ваших близьких. Знайти підказки з рецептами смачних страв до вашого святкового столу можна в книгах: Пропонуємо вам декілька смачних рецептів від «Головного Кухаря України» – Михайла Михайловича Поплавського.

Приходьте до бібліотеки та отримуйте кулінарні знання.

Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців та вареників, що вистачить на весь рік.

На Масляну під час Сиропустного тижня основними обрядовими стравами були вареники та млинці.

Вареники вважаються символом Місяця, тому що своєю формою нагадують його обриси. Свого поширення ця страва набула на території України у період козацтва. Зважаючи на стародавнє походження свята та відсутність вареників у меню давніх слов’ян, традиційною стравою Масляної являються саме млинці, а вареники увійшли в традицію лише в останні століття.

У книзі «Українська кухня від Михайла Поплавського» автор пропонує великий вибір рецептів вареників:

Поплавський М. М. Українська кухня від Михайла Поплавського [Текст] / М. М. Поплавський. – Київ : Р. К. Майстер-принт, 2012. – 180 с.

Млинець асоціювали з яскравим і палким сонцем, якого так бракувало протягом всієї зими. Бездоганні млинці виходили лише у старій глиняній печі і тільки на сковорідці з чавуну. Рецепти млинців на Масляну передбачали, що запікати їх необхідно із двох боків, щоб смак був особливим і насиченим. У кожної господині був свій секрет і рецепти млинців на Масляну, які передавалися з покоління в покоління.

Недарма кажуть: «Без млинця – не Масляна».

Українська кухня багата й різноманітна. На допомогу любителям куховарити пропонуємо пошукати цікавинки в книгах:

Куховарська книга / [ред. М. Георгієвський]. – Київ : Держ. вид-во техн. літ. України, 1951. – 300 с.: іл., табл.

Рецептура і технологія приготування страв української кухні / М-во торгівлі УРСР, Укр. наук.-дослід. ін-т торгівлі і громад. харчування М-ва торгівлі СРСР. – Київ : Техніка, 1968. – 360 с.

Українські страви. – 4-те випр. вид. – Київ : Держ. вид-во техніч. літ. УРСР, 1963. – 452 с.

Завершиться Масляна, розпочнеться Великий піст. Щоб було Вам смачно й під час посту пропонуємо

Монастырская кухня: питание во время поста, ритуальные блюда / [сост.: Ж. В. Гурьянова, Т. Н. Лещинская]. – Киев : Знание, 1994. – 80 с.: ил.

Смачної масляної, друзі!

Контакти
Email: knukim.library@gmail.com
Тел.: (044) 529–61–38, (044) 529–98–34