Довгоочікуваний день Воскресіння Христового є для нас невичерпним джерелом життя і радості. Ця радість переповнює небо, землю, глибинні стихії, а також наші серця. Український народ, споконвіку шанобливо з безмірною любов’ю готується до приходу весни, наповнюючи час Великого Посту та Пасхальний період особливою турботою про оновлення власної душі, а також окрасу родинної оселі, предметів побуту, святкового столу, різноманітних атрибутів, що супроводять і підкреслюють значущість Великодня.
В читальній залі наукової бібліотеки КНУКіМ відкрилася книжкова виставка, де представлені матеріали, присвячені Світлому святу.
Зокрема на першій полиці виставки ви побачите книги про народні українські традиції та звичаї. В кожній з них окремий розділ присвячено Великодню.
Воропай О. Звичаї нашого народу : етнограф. нарис / О. Воропай. – Харків : Фоліо, 2005. – 508 с. – (Перлини української культури)
Максимович М. Дні та місяці українського селянина / М. Максимович. –Київ : Обереги, 2002. – 189 с.
Цікаво перенестися на 157 років назад і побачити Великодень в Україні очима тогочасного етнографа й історика. В цьому допоможе репринтне відтворення книги М. Маркевича «Обычаи, поверья, кухня и напитки Малороссиян» 1860 р. видання.
Мудрі люди кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки». Мистецтву писанки присвячені матеріали другого розділу виставки. Серед книг:
Манько В. Українська народна писанка / В. Манько. – 2-е вид., доп. – Львів : Свічадо, 2005. – 41 с. : 20 л. іл.
Світ української писанки / упоряд.: С. П. Сітько, Т. Є. Русанова. – Київ : Кондор, 2005. – 96 с.
Цікаві відомості про історію, символіку розпису, видатних майстрів-писанкарів в Україні та за її межами дає добірка статей з журналів «Українська культура»
Набір продуктів у пасхальному кошику не випадковий. Складовою святкового великоднього кошика мають бути: паска (баба, куліч), яйця (писанки, крашанки, крапанки), шинка, ковбаса, сир, масло, хрін, сіль. Кошичок прикрашається зеленню (букшпаном або міртою) – символ безсмертя і вічного життя.
Пригадати рецепти випічки до свята, або приготувати нові страви до великоднього стола допоможуть матеріали третього розділу виставки:
Українська кухня від Михайла Поплавського / М. М. Поплавський. – Київ: Р. К. Майстер-принт, 2012. – 180 с.
Українські страви. – 4-е випр., вид. – Київ : Держ. вид-во техніч. Літ. УРСР,1963. – 452 с.
Простонародная кухня, дессертъ и напитки // Обычаи поверья, кухня и напитки Малороссиян / [сост. Н. А. Маркевич] : Репр. воспр. изд. 1860 г. – Киев, 1991. – С. 4–6.
Колектив Наукової бібліотеки КНУКіМ вітає всіх користувачів зі святом Воскресіння Христового!
Нехай це величне свято наповнить ваші серця світлими почуттями надії і любові, дарує щастя та добро. Бажаємо Вам радості, здоров’я, добробуту та благополуччя Христос Воскрес!
Чекаємо Вас у читальному залі наукової бібліотеки!